H Ακμή, είναι μια δερματολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Όταν οι πόροι/πόροι στο δέρμα γεμίζουν με ένα μείγμα νεκρών κυττάρων και σμήγματος, φράζουν το δέρμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σπυράκια. Η ακμή δεν έχει ηλικία. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία αλλά και στους ενήλικες.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΚΜΗ;
Πολλαπλοί παράγοντες συντελούν στην εμφάνιση της ακμής. Οι πιο βασικοί και συχνότεροι παράγοντες που συντείνουν στην εκδήλωση ακμής είναι:
- Ορμονικά αίτια.
- Η έντονη λιπαρότητα του δέρματος και τα νεκρά κύτταρα.
- Οι φραγμένοι πόροι και τα βακτήρια.
- Το άγχος.
- Διατροφή (δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η διατροφή συνδέεται με την εμφάνιση της ακμής, ΟΜΩΣ έχει παρατηρηθεί πως η διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (σοκολάτες, χυμοί λευκό ψωμί και ζυμαρικά) προκαλεί έξαρση της ακμής. Σε αντίθεση, η διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλει στην ύφεση και στην μείωση των εξανθημάτων.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ:
Κυστική ακμή
Φλεγμονώδης τύπος ακμής. Δύσκολη και σοβαρή μορφή ακμής. Έχει χρόνιο χαρακτήρα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις θεραπείες. Τι να περιμένετε: κύστεις στο δέρμα, οι οποίες τις περισσότερες φορές προκαλούν ουλές και ουλές.
Παπουλοφλυκταινώδης ακμή
Φλεγμονώδης τύπος ακμής. “Επιθετικός” τύπος ακμής που υποδηλώνει μόλυνση. Παρατηρείται κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος. Τι να περιμένετε: βλατίδες (μικρά κόκκινα σπυράκια), φλύκταινες (σπυράκια με πύον) και ουλές.
Ροδόχρους ακμή
Φλεγμονώδης τύπος ακμής. Κυρίως γνωστή ως ακμή ενηλίκων. Αυτός ο τύπος προσβάλλει κυρίως το πρόσωπο, τα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Τι να περιμένετε: έντονη ερυθρότητα (κοκκίνισμα) και διαστολή των αγγείων (κιρσοί).
Αcne Vulgaris
Μη φλεγμονώδεις τύποι ακμής. Τι να περιμένετε: εκδήλωση με πάγκους τροφίμων είτε ανοιχτούς (μαύρες κουκκίδες) είτε κλειστούς (λευκές κουκκίδες).
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δεν υπάρχει ενιαία λύση για να απαλλαγείτε από την ακμή, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματός σας.
1. Πλύνετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό. Αποφύγετε τη χρήση σκληρών σαπουνιών ή scrubs, καθώς αυτά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας και να επιδεινώσουν την ακμή.
2. Χρησιμοποιήστε μια τοπική θεραπεία για την ακμή. Υπάρχει ένας αριθμός διαθέσιμων θεραπειών ακμής που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και με ιατρική συνταγή. Μερικά από τα πιο κοινά συστατικά στις θεραπείες ακμής περιλαμβάνουν το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το σαλικυλικό οξύ και τα ρετινοειδή.
3. Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο εάν η ακμή σας είναι σοβαρή ή δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες που χορηγούνται χωρίς συνταγή. Ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα φάρμακα και θεραπείες, όπως αντιβιοτικά, ισοτρετινοΐνη και ορμονική θεραπεία.
Συμβουλές για τη διαχείριση της ακμής.
- Τρώτε υγιεινή διατροφή. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και τις υπερβολικές ποσότητες γαλακτοκομικών.
- Κοιμηθείτε αρκετά. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου τη νύχτα.
- Διαχειριστείτε το άγχος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ακμής.
- Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να μεταφέρει βακτήρια στο δέρμα σας και να επιδεινώσει την ακμή.
Εάν έχετε ακμή, είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και συνεπείς με τις θεραπείες σας. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες για να δείτε αποτελέσματα. Ωστόσο, με την κατάλληλη φροντίδα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν την ακμή τους και να επιτύχουν καθαρό, υγιές δέρμα.